Τίτλος: Α.2.1
Ερώτηση:
Προσωπικές Εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.)Απάντηση:
Οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες εταιρίες (εν συντομία Ο.Ε. και Ε.Ε.) διέπονται από το Ν. 4072/2012, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και είναι οι απλούστερες μορφές εταιρείας μεταξύ δύο ή περισσότερων εταίρων (φυσικών ή και νομικών προσώπων) με αμοιβαίο σκοπό το κέρδος.
Στις Ο.Ε. όλοι οι εταίροι χαρακτηρίζονται ομόρρυθμοι, ενώ στην περίπτωση των Ε.Ε. προϋπόθεση είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας ομόρρυθμος και ένας ετερόρρυθμος εταίρος. Η διαφορά των δυο αυτών μορφών έγκειται στο ότι στις μεν Ο.Ε. όλοι οι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εξ ολοκλήρου για τις υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ στις Ε.Ε. μόνο οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται απεριόριστα και εξ ολοκλήρου με την προσωπική τους περιουσία σε αντίθεση με τους ετερόρρυθμους εταίρους, που ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού συνεισφοράς τους στην εταιρεία. Η ευθύνη των ομόρρυθμων εταίρων και στις δύο μορφές δεν παύει με τη λύση της εταιρείας.
Η διαδικασία σύστασης και έναρξης των Ο.Ε. και Ε.Ε. γίνεται από την Υπηρεσία Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) του Γ.Ε.ΜΗ. Ως «Υπηρεσία Μιας Στάσης» ορίζεται το ένα και μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να πραγματοποιήσει πρωτότυπη σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε νομικής μορφής. Οι εκ του νόμου ορισμένες Υ.Μ.Σ. είναι:
α) Οι υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) των Επιμελητηρίων.
β) Οι Συμβολαιογράφοι Υ.Μ.Σ.
γ) Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ).
Για την Ίδρυση Ο.Ε/Ε.Ε. μέσω των ΥΜΣ των Επιμελητηρίων είναι απαραίτητα τα εξής δικαιολογητικά:
- Υπεύθυνη Δήλωση - εξουσιοδότηση για τον ορισμό εκπροσώπου.
Συμπληρώνεται με γνήσιο υπογραφής από κάθε εταίρο ξεχωριστά.
Εάν πρόκειται για ιδρυτή Ν.Π., συμπληρώνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Ν.Π.
Εάν πρόκειται για ιδρυτή Φ.Π. μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, απαιτείται εξουσιοδότηση με APOSTILLE (για χώρες που είναι στη συνθήκη της Χάγης) ή θεωρημένη από προξενική αρχή. - Καταστατικό της υπό σύσταση εταιρείας(Σε έντυπη μορφή ενυπόγραφο από τους εταίρους - μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εκ του νόμου πρότυπο Καταστατικό).
- Κείμενο καταστατικού σε ηλεκτρονική επεξεργάσιμη μορφή - Ανυπόγραφο.
- Ειδικό Συμβολαιογραφικό Πληρεξούσιο (άρθρο 4 παρ. 1α ΚΥΑ 63577/2018) για την υπογραφή του καταστατικού της υπό σύσταση εταιρείας σε περίπτωση που δεν υπογράψει ο/οι εταίρος/οι.
- Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (ευκρινές αντίγραφο αυτής για Έλληνες υπηκόους).
- Ταυτότητα ή Διαβατήριο πολιτών κρατών μελών της Ε.Ε. (θεωρημένο ακριβές αντίγραφο αυτών).
- Διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις με θεώρηση εισόδου, όπου απαιτείται, πολιτών τρίτων χωρών (θεωρημένο ακριβές αντίγραφο αυτών).
Για τον ομόρρυθμο εταίρο, Άδεια διαμονής στην Ελλάδα υπηκόων κρατών εκτός Ε.Ε.
Για τον ετερόρρυθμο εταίρο, Άδεια διαμονής, μόνο εφόσον προέρχεται από τρίτη χώρα εκτός Ε.Ε., έχει δηλώσει είτε ότι διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα είτε ότι προτίθεται να το κάνει.
Στις παραπάνω περιπτώσεις αποδεκτές είναι οι παρακάτω άδειες, όπως προβλέπονται από τον νόμο ν. 4251/2014:
- Άδειες διαμονής μακράς διάρκειας
- Επί μακρόν διαμένων (κατηγορία Ζ.1, άρθρο 90 του ως άνω νόμου).
- Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς (κατηγορία Ζ.2, άρθρο 108 του ως άνω νόμου).
- Άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας (κατηγορία Ζ.3, άρθρο 138, παρ. 1 του ως άνω νόμου).
- Άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας.
- Δελτίο Διαμονής
- Σύζυγος Έλληνα πολίτη (κατηγορία ΣΤ.2.1, άρθρο 82 του ως άνω νόμου).
- Κατιόντες Έλληνα πολίτη (κατηγορία ΣΤ.2, άρθρο 82 του ως άνω νόμου).
- Μέλη οικογένειας ανήλικου ημεδαπού (κατηγορία ΣΤ.2.4, άρθρο 87 του ως άνω νόμου).
- Δελτίο Μόνιμης Διαμονής (κατηγορία ΣΤ.2.5 άρθρο 83 του ως άνω νόμου).
- Μέλη οικογένειας
- Σύζυγος ομογενούς (κατηγορία ΣΤ.2.6 άρθρου 81 του ως άνω νόμου).
- Σύζυγος ομογενούς (κατηγορία ΣΤ.2.6 άρθρου 81 του ως άνω νόμου).
- Άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα
- Άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα η οποία ήταν σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου και ανανεώθηκε νομίμως βάσει της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 138 αυτού.
- Άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα η οποία ήταν σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου και ανανεώθηκε νομίμως βάσει της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 138 αυτού.
- Άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα
- Επενδυτές (κατηγορία Α.3.1, άρθρο 16, περ. Α1 του ως άνω νόμου)
- Στρατηγικοί Επενδυτές (κατηγορία Α.3.3, άρθρο 16, περ. Β1 του ως άνω νόμου)
- Άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους και άλλους λόγους
- Άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους (άρθρο 19 του ως άνω νόμου) στην οποία ρητά αναγράφεται η δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας
- Άδεια διαμονής (άρθρο 138, παρ. 16 του ως άνω νόμου) στην οποία ρητά αναγράφεται η δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.
- Συμπληρωμένο το φορολογικό έντυπο Δ.211 (το οποίο αντικατέστησε τα έντυπα Μ3,Μ6,Μ7 και Μ8, σύμφωνα με την Α.1221/27.09.2021 (Διοικητή ΑΑΔΕ).
- Βεβαίωση Εγκατάστασης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπου απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 80 και 81 του Ν.3463/2006, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τον Ν. 4442/2016). Η διαδικασία χορήγησης της ως άνω βεβαίωσης προβλέπεται στο άρθρο 2 της Κ.Υ.Α. 16228/18-5-2017 και υπόδειγμα της σχετικής αίτησης επισυνάπτεται σε αυτή ως Παράρτημα Α.
- Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού ΙΒΑΝ.
- Για νομικά πρόσωπα - εταίρους απαιτούνται, επιπλέον, όσα δικαιολογητικά ορίζονται στο άρθρο 4 της ΚΥΑ 63577/2018.
- Μετά από επικοινωνία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και αναλόγως του τομέα δραστηριοποίησης του ενδιαφερόμενου, θα πρέπει να προσκομισθεί άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης, ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (όπου απαιτείται), δήλωση για μηχανολογικό εξοπλισμό.